2022年09月30日

台海局勢緊張,中港股市應聲下跌,上證都跌近2.3%,恒指低開300幾點後跌幅不斷擴大,昨日世界大部份交易員都在關心一個陌生的女人在那裏過夜,佩洛西預期昨晚才到台灣,今朝見蔡英文,未知中美雙方有甚麼回應,又可以去到幾盡,中美關係可能去到一個極點,執筆時所有情況都係靠估,過埋今日就可能明朗化少少。投資者就唔會全倉去搏,無論好淡都係,贏輸的都會計一計數,政治市最冇得估。

港股就好清𥇦,只要確認今年的上升支持失守後就要跌落去,內房問題同政治問題就係一個催化劑,而家失守後量度最多可以去到16000點,當然我冇水晶球,呢個只係圖表預測,局勢每日都在變,只可以一步步看,而家所有人都睇住今年三月低位18239,睇下頂唔頂到。

結果過了平靜既一晚,沒有擦槍走火,繼續囗水戰,唯一係未來數日中國會圍住台灣做軍演。昨日早一日跌的港股,於黑期回升了百幾點,對整個走勢沒太大幫助。美股都出現調整,道指跌逾400點,納指只跌20點,軍工股微升,台灣局勢令美匯回升上106.35,日圓133.3,人民幣6.77,澳洲加息後,澳元回落到0.69。紐約期油94美元水平徘徊。